Estratègies d'inversió en temps de volatilitat

Medpatrimonia

18 abr. 2024

Els mercats financers són inherentment volàtils. Els inversors sovint s'enfronten a períodes d'incertesa i de fluctuacions de preus que poden generar ansietat i temor. Tot i això, la volatilitat també presenta oportunitats per a aquells que saben gestionar-la amb estratègies d'inversió sòlides. T’expliquem algunes estratègies clau. 

 

1. Diversificació de la cartera 

La diversificació és una estratègia fonamental per mitigar el risc en temps de volatilitat. En distribuir la inversió entre diferents classes d’actius, sectors, models de negoci, àmbits geogràfics o divises, es redueix l’exposició a esdeveniments específics d’un mercat concret o a la volatilitat d’un sol actiu.

 

2. Mantenir una perspectiva a llarg termini 

En temps de volatilitat, és important mantenir una perspectiva a llarg termini. Els inversors sovint se senten temptats a prendre decisions impulsives en resposta a moviments bruscos del mercat, però això pot portar a errors costosos. Com ja vàrem explicar a l'anterior article, “Quan la millor estratègia és el temps”, mantenir l'enfocament en els objectius financers a llarg termini i resistir la temptació de fer canvis significatius a la cartera pot ajudar a evitar decisions impulsives que podrien perjudicar el rendiment a llarg termini de les teves inversions.

 

3. Aprofitar les oportunitats de compra 

La volatilitat del mercat sovint crea oportunitats per comprar actius a preus amb un gran descompte. En aquest sentit, els inversors amb una perspectiva a llarg termini poden veure la volatilitat com una oportunitat per invertir en empreses sòlides a preus més baixos del que estarien en un mercat estable. No obstant això, és important fer una investigació exhaustiva i assegurar-se que les inversions s'ajustin als objectius i la tolerància al risc de l'inversor. En cas de voler portar una gestió activa, és recomanable estar ben assessorat i deixar-ho en mans de professionals, tal com vàrem explicar al nostre article sobre els avantatges de la gestió discrecional de carteres.

 

4. Utilitzar estratègies de cobertura

Les estratègies de cobertura són una altra eina que els inversors poden fer servir per gestionar el risc en temps de volatilitat. Aquestes estratègies consisteixen en invertir en valors refugi o en fons monetaris o bé fer servir opcions o futurs per protegir-se contra la caiguda de preus d'accions específiques o del mercat en conjunt.

 

5. Mantenir la liquiditat 

En moments de volatilitat extrema, tenir liquiditat disponible pot ser una gran oportunitat. La liquiditat proporciona flexibilitat per aprofitar oportunitats d'inversió que poden sorgir durant períodes de volatilitat, així com per cobrir despeses imprevistes o necessitats financeres urgents sense haver de vendre actius en un moment inoportú.

 

En resum, la volatilitat del mercat pot ser desconcertant i desafiant, però també pot oferir oportunitats per a aquells inversors que estan preparats per fer-hi front amb estratègies d'inversió sòlides i disciplinades.

 

A Medpatrimonia, com a agents bancaris d'Andbank España, SA, entitat de banca privada i autoritzada per realitzar assessorament financer i gestió d'inversions, posem al teu abast l'accés a un equip de gestors que t’ajudarà a definir la teva estratègia d'inversió atenent els teus objectius i el teu perfil de risc.

 

 Si estàs interessat a obtenir més informació sense compromís, envia el següent formulari de contacte i un assessor especialitzat de Medpatrimonia contactarà amb tu.

 

Medipatrimonia Invest, SL (*) ("Medpatrimonia"), com a Agent Financer d’Andbank España Banca Privada SAU (**), intervé en la comercialització i assessorament dels seus productes i Serveis financers. (*) Medipatrimonia Invest S.L. B64963978. Registre Mercantil de Barcelona, volum 40.955, foli 16, full B-373.894, inscripció 1a. (**) Andbank Espanya Banca Privada, S.A.U.—CIF A-58.891.672 – Domicili social: Passeig de la Castellana, 55, 3ª, 28046-Madrid.—Codi Entitat Bancària BdE, 0200.—Dades registrades: Reg. Mercantil Madrid, Full M-770821, Volum 43696, Foli 196.