Romandre invertit: quan la millor estratègia d'inversió no és qüestió del moment, sinó del temps

Medpatrimonia

25 oct. 2022

L’expressió “to time the market” s’utilitza per a referir-se a encertar els millors moments d’iniciar o finalitzar una inversió. Però, aquesta estratègia també denominada market timing, comporta elevats riscos i, generalment, ocasiona resultats no esperats. 

Al llarg del temps s’ha demostrat que les temporades alcistes duren més i que aquells que romanen invertits a llarg termini en una cartera ben diversificada generalment ho faran millor que aquells que intenten beneficiar-se dels punts d'inflexió en el mercat. Per tant, es tracta no tant d'encertar el millor moment d’invertir, sinó romandre sempre invertit fent aportacions periòdiques i recurrents.

 

Beneficis de romandre invertit en el temps

Mantenir-se enfocat en un pla a llarg termini amb fites clares és la millor manera de navegar els mercats i evitar el que pot esdevenir una muntanya russa emocional. Els inversors amb un pla estratègic a llarg termini poden sentir-se més segurs de les seves finances i no han de preocupar-se per factors externs que escapen al seu control.

 

1. Menor risc

La història ha demostrat que com més temps romans invertit, menor és el teu risc. I fins i tot es pot quantificar. 

 

2. Interès compost 

L'inversor amb temps pot beneficiar-se de l'efecte multiplicador de l'interès compost per a incrementar els seus guanys. Es tracta de no treure els interessos (o guanys en el cas d'una cartera) generats per la inversió inicial, sinó de mantenir-los invertits per a produir nous interessos. És per això que com més aviat es comenci, millor per als estalvis i finances personals.

 

3. Menys costos

Si inverteixes a curt termini faràs moltes operacions de compra i venda que impliquen comissions per les gestions i impostos pels beneficis. I això pot menjar-se bona part dels teus guanys. Al romandre invertit, la inversió a llarg termini redueix aquests costos perquè faràs menys operacions. Els teus diners romanen invertits durant anys, creixent a poc a poc i només pagues impostos quan ho alliberes.

 

4. Més fàcil i segur

En les inversions a curt termini, si tries malament el moment de compra o venda, pots tenir pèrdues, no tenint temps suficient per a recuperar-les. En canvi, en les inversions a llarg termini tens temps per a corregir o mitigar qualsevol error que puguis cometre. Els mercats poden caure de manera esporàdica, però sempre es recuperen i, amb el temps continuen pujant. Per això romandre invertit en una inversió a llarg termini no importa quan inverteixis perquè a la llarga, hi ha més probabilitats de guanyar.

 

És important recordar que moltes vegades les emocions interfereixen amb les nostres decisions d'inversió. Per això, apegar-se a una estratègia de llarg termini contribueix a poder travessar els alts i baixos del mercat amb tranquil·litat. Romandre invertit a llarg termini requereix cert nivell de compromís, disciplina i paciència, però com hem vist també ofereix grans recompenses.

 

Què t’oferim a Medpatrimonia per a romandre invertit?

Des de Medpatrimonia, com agents bancaris de Andbank España, S.A, entitat de banca privada i autoritzada per fer assessorament financer i gestió d’inversions, posem al teu abast l’accés a un equip de gestors que t'ajudarà a definir la teva estratègia d'inversió atenent al teu perfil de risc. Si estàs interessat a obtenir més informació sense compromís envia el següent formulari de contacte i un assessor especialitzat de Medpatrimonia contactarà amb tu.

 

Aquest és un text divulgatiu i d'actualitat sobre la inversió i el servei de gestió de carteres. No es promociona ni es fa publicitat de cap producte financer en concret, i, en tot cas, cal advertir, segons mana el Banc d'Espanya i la CNMV, que la rendibilitat de les inversions està sempre subjecta a les fluctuacions de mercat, que les rendibilitats passades no condicionen ni preveuen drets en el futur, així com que la rendibilitat de determinats productes pot ser nul·la o, en el pitjor dels casos, negativa.

  

MEDIPATRIMONIA INVEST, S.L. és Agent bancari de ANDBANK ESPAÑA, S. a. Dades identificatives: NIF B64963978. Domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Registre Mercantil de Barcelona, volum 40.955, foli 16, fulla B-373.894, inscripció 1a.