Previsions de l'economia i els mercats financers per al nou any

Medpatrimonia

21 des. 2022

L'any 2022 ha posat de manifest que el conflicte, lluny de ser regional, és global i transversal: global per afectar a tots els països principals; transversal perquè es desenvolupa en múltiples camps (política, energia, semiconductors, alimentació, finances...). Els conflictes globals duren molt, per la qual cosa el més probable és que la situació es prolongui al llarg de 2023. En conseqüència, el mercat de matèries primeres i productes bàsics podria continuar dislocat, pressionant sobre els preus al consum en 2023 i obligant els bancs centrals a mantenir-se a alerta molt temps, tal vegada més del que actualment anticipa el consens, i en aquest cas l'entorn probablement continuaria sent advers per als mercats financers. Per això no tenim res clar que 2023 vagi a ser millor que 2022. 

1. Energia i mercats. 

Existeix un estret vincle entre energia, cicle econòmic i mercats. A l'economia mundial mai li ha anat bé amb preus energètics estructuralment alts i, si bé els preus del gas han disminuït recentment, a Europa encara superen en un 480% el preu mig anterior a 2020 (als EUA estan un 250% per sobre dels nivells de 2019). El vincle també mostra que rares vegades va ser rendible invertir en actius financers quan l'energia estava cara i el preu tendia amb força a l'alça. Comparar la tendència dels preus de petroli i gas dels últims dos anys amb la dels últims 15 anys permet concloure que l'energia es troba en fase d'acceleració.

2. Inflació.  

Existeix un estret vincle entre energia, cicle econòmic i mercats. A l'economia mundial mai li ha anat bé amb preus energètics estructuralment alts i, si bé els preus del gas han disminuït recentment, a Europa encara superen en un 480% el preu mig anterior a 2020 (als EUA estan un 250% per sobre dels nivells de 2019). El vincle també mostra que rares vegades va ser rendible invertir en actius financers quan l'energia estava cara i el preu tendia amb força a l'alça. Comparar la tendència dels preus de petroli i gas dels últims dos anys amb la dels últims 15 anys permet concloure que l'energia es troba en fase d'acceleració.

3. Europa i el BCE. 

Sigui com sigui, hagi tocat o no sostre la inflació, una de les conclusions bàsiques del CIGA va ser que les principals economies mundials entraran en recessió en 2023. Començarà Europa, amb un creixement estimat del PIB negatiu (segons Reuters) del -0,8% en taxa anual desestacionalitzada en el primer trimestre de 2023, -2,8% en el segon i -1,20% en el tercer, la qual cosa permetrà que la taxa de refinançament del BCE vagi poc més enllà dels nivells actuals, quedant en 3%-3,25%.

4. Els EUA i la Fed. 

L'economia Americana, pel seu major dinamisme, podria trigar una mica  més a entrar en recessió, estant a més per veure la seva intensitat (el consens del banc és optimista sobre aquest tema). La interpretació negativa de tal resiliència és que la Fed arribarà més lluny en el seu intent de refredar l'economia, probablement elevant tipus fins al 5% (o més) i mantenint-los en aquest nivell un o potser dos anys. Això, que encara no es reflecteix en els preus dels actius, serà una sorpresa negativa quan es materialitzi. No compartim l'opinió que la Fed podria començar a baixar els tipus d'interès ja en 2023.

5. El marc dels quatre quadrants. 

Aquest marc només considera dues variables, creixement i preus, per la qual cosa només caben quatre escenaris per a l'economia mundial: 1) creixement amb inflació, 2) creixement amb deflació, 3) recessió amb deflació i 4) recessió amb inflació. L'enfocament cobra major rellevància ja que els actius financers es comporten de manera ben diferent en funció d'en quin quadrant es trobi l'economia. En opinió de CIGA, l'economia mundial es dirigeix cap al quadrant 4 (recessió amb inflació). I tot i que aquesta transició podria ser temporal ha de mantenir-se la prudència.

 

Quina serà la nostra estratègia financera el 2023?

Es mantindrà un nivell elevat d'efectiu i actius líquids assimilables en els mandats discrecionals (al voltant del 15-20%) i únicament entrarem amb determinació en risc quan els nivells rondin els 3.200 punts en el S&P i els 390 punts en el Stoxx Europe 600. Es manté l'actitud general de prudència en tots els mercats (sent potser una mica més optimistes amb el mercat espanyol, Mèxic, l'Índia i Vietnam) i no alterarem les posicions actuals. 

En renda variable estem invertits en sectors d'alta convicció (en el component de creixement) i sectors consistents amb el quadrant macro (en la resta de seccions). 

En renda fixa serem molt exigents en matèria de duració. També en deute empresarial la postura serà de prudència i tan sols reforçarem la cartera a uns certs nivells.

 

 

Els mercats financers més enllà de 2023. 

Som conscients del desafiador panorama plantejat i hem d'admetre que res augura que l'entorn de mercat sigui millor en 2023 que en 2022. Si que esperem, amb tot, tipus d'interès positius i decisions econòmiques racionals, que facin l'entorn més raonable. Això ens evitaria haver d'incórrer en un nou desequilibri per a corregir un altre anterior. Que el mercat determini el preu dels actius, recuperant-se el principi del descobriment de preus, per molt que pugui resultar dolorós al principi, és infinitament millor que tenir a una autoritat monetària dictant-los. 

L'any 2023 presenta una bona oportunitat de seguir uns certs actius que, a uns certs preus, brindaran una oportunitat única de formar una cartera que, si bé no oferiria d'entrada grans alegries, establiria les bases per a obtenir grans recompenses en un futur no llunyà.

 

Com et podem ajudar a Medpatrimonia? 

En cas de voler ampliar la informació al respecte, Medpatrimonia, com agent financer d’Andbank, posa la teva disposició el seu equip d’assessors especialistes. Pots sol·licitar una cita a través del següent formulari. També pots descarregar un informe complet i més detallat desenvolupat per l’equip d’Andbank Invest aquí

 

Avís legal: El valor de tota inversió està subjecte a fluctuacions de mercat, sense que costos o rendibilitats passades condicionin o generin drets en el futur, podent la rendibilitat arribar a ser nul·la o negativa.

Medipatrimonia Invest S.L. B64963978. Registre Mercantil de Barcelona, volum 40.955, foli 16, full B-373.894, inscripció 1ª. (**) Andbank Espanya, S.A. - Passeig de la Castellana, 55, 3a planta - 28046 Madrid. Espanya. C.I.F. A-86.701.711 - R. M. de Madrid T. 31.181, F. 115, S. 8a, H. M-561.28, Insc. 1ª - Registre de Bancs i Banquers de Banc d'Espanya, nombre 1.544.