Tipus d'inversió segons el nivell de risc

Medpatrimonia

24 oct. 2024

A l'hora d'invertir, un dels factors més importants és determinar el nivell de risc que s'està disposat a assumir. Cada tipus d'inversió té un perfil de risc i retorn diferent, per la qual cosa és crucial seleccionar les opcions que s'ajustin a les necessitats i la tolerància al risc. A continuació, detallem els tipus d'inversió recomanats en funció del nivell de risc: baix, mitjà i alt.

 

1. Inversions per a perfils de risc baix

Els inversors amb aversió al risc prioritzen la preservació del capital per sobre de les altes rendibilitats. Per a aquests perfils conservadors, les inversions segures i de baix risc són la millor opció. Aquestes inversions solen tenir un rendiment més baix, però ofereixen més estabilitat i menor volatilitat.

a. Comptes d’estalvi d’alt rendiment

Els comptes d’estalvi ofereixen un lloc segur per emmagatzemar diners i obtenir interessos. Són ideals per a inversors que volen accés immediat a la seva capital i busquen un retorn modest sense risc de perdre la inversió. Els comptes d’estalvi d’alt rendiment poden oferir taxes d’interès més competitives que les tradicionals.

b. Bons de l'Estat

Els bons emesos pel govern (també coneguts com a deute sobirà) són considerats una de les inversions més segures. En particular, els bons de governs d'economies desenvolupades, com els dels EUA, el Japó o Alemanya, tenen un risc d'incompliment baix. Aquests bons paguen un interès fix (cupó) i al venciment l'inversor rep el capital invertit.

c. Certificats de Dipòsit (CDs)

Els certificats de dipòsit són instruments oferts per bancs i entitats financeres que ofereixen una taxa d'interès fixa a canvi de mantenir els diners immobilitzats durant un període determinat (des de mesos fins a anys). A canvi de la immobilització, l'inversor rep un retorn lleugerament més gran que el d'un compte d'estalvi estàndard.

d. Fons d'inversió en renda fixa

Aquests fons inverteixen en bons, títols de deute i altres actius de risc baix. Són una manera més diversificada d'invertir en instruments de deute sense haver-los de comprar directament.

 

2. Inversions per a perfils de risc mitjà

Els inversors amb un perfil de risc moderat busquen un equilibri entre risc i retorn. Estan disposats a assumir una certa volatilitat per obtenir més rendiments, però sense posar en risc la totalitat del seu capital.

a. Fons indexats

Els fons indexats són vehicles d’inversió passiva que repliquen el rendiment d’un índex borsari (com l’S&P 500 o l’Ibex 35). Invertir en un fons indexat ofereix diversificació, ja que l’inversor adquireix una petita porció de totes les empreses que formen part de l’índex.

c. Fons d'inversió mixts

Aquests fons combinen accions i bons en una sola cartera, amb l'objectiu de proporcionar una barreja de creixement (accions) i estabilitat (bons). L'inversor pot triar entre fons amb diferents proporcions d'accions i de bons, segons la tolerància al risc.

d. Béns arrels (Real Estate)

Invertir en béns arrels ofereix una combinació de rendibilitat i estabilitat, especialment si s'adquireixen propietats de lloguer. Els béns arrels es poden apreciar en valor amb el temps i, a més, generen ingressos passius a través del lloguer.

 

3. Inversions per a perfils de risc alt

Els inversors amb perfil de risc alt estan disposats a suportar una alta volatilitat i la possibilitat de pèrdues significatives a canvi de l'oportunitat d'obtenir més rendiments. Aquests inversors solen tenir un horitzó temporal llarg i una alta tolerància a les fluctuacions del mercat.

a. Accions

Les accions representen una participació en una empresa i són una de les inversions més volàtils, però potencialment lucratives. Les accions individuals poden pujar i baixar de preu ràpidament, cosa que genera riscos a curt termini. Tot i això, a llarg termini, les accions solen superar altres tipus d'inversió quant a rendibilitat.

b. Fons de capital de risc (Venture Capital)

Aquests fons inverteixen en startups i empreses emergents que tenen un alt potencial de creixement però també un alt risc de fracàs. Els inversors en capital risc solen buscar multiplicar la seva inversió a llarg termini, però han d'estar preparats per assumir pèrdues significatives si l'empresa no té èxit.

c. Accions de mercats emergents

Invertir en accions de mercats emergents, com Brasil, Índia o Xina, pot generar grans rendiments a causa del creixement ràpid d'aquestes economies. Tot i això, aquests mercats solen ser més volàtils i estan exposats a riscos polítics i econòmics significatius.

 

Conclusió

El tipus d'inversió recomanat dependrà, en gran mesura, del nivell de risc que estiguis disposat a assumir, així com dels objectius financers i horitzó temporal. Mentre que els inversors conservadors han de prioritzar la preservació de capital i la seguretat, aquells amb un perfil de risc més alt poden buscar oportunitats de creixement en actius volàtils com ara accions. La clau per a qualsevol perfil de risc és mantenir una estratègia ben planificada i diversificada per mitigar riscos i optimitzar els retorns a llarg termini.

Des de Medpatrimonia, com a agents financers d’Andbank, posem a la disposició dels nostres clients un equip de professionals experts que t’orientaran  en com gestionar el teu patrimoni amb accés a un ampli ventall de productes d’inversió de les principals gestores mundials.

Si desitges més informació sobre els nostres serveis, omple aquest formulari i un assessor expert contactarà amb tu.

*Medipatrimonia Invest S.L. B64963978. Registre Mercantil de Barcelona, volum 40.955, foli 16, full B-373.894, inscripció 1ª. **Andbank España Banca Privada, S.A.U.—CIF A-58.891.672 – Domicili social: Paseo de la Castellana, 55, 3ª, 28046-Madrid.— Codi d’Entitat Bancària BdE, 0200.—Dades registrals: Reg. Mercantil Madrid, Full  M-770821, Tom 43696, Foli 196.