Perspectives de l'economia i dels mercats financers al 2019

Medpatrimonia

14 des. 2018

El passat 10 de desembre, MEdpatrimonia va organitzar una conferència en la que Àlex Fusté, chief Economist del Grup Andbank, va exposar la seva visió sobre els mercats financers i les seves previsions de cara al 2019. Fusté va fer una explicació dels diferents factors que afecten l'evolució dels índexs representatius de les principals zones econòmiques. 

L'economista va iniciar la seva ponència fent unes reflexions preliminars globals a tenir en compte de cara a l'evolució dels mercats al 2019: per una banda, la incertesa de la guerra comercial entre la Xina i els USA. I per altra, la liquides serà un factor a tenir en compte el proper any, ja que en el seu camí a la normalització monetària la FED podria equivocar-se i afectar a l’economia i mercats financers.

Tenint en compte aquestes consideracions, a continuació podeu llegir un resum de la seva intervenció sobre les previsions de les principals zones econòmiques:

 

USA

Creixement i pujades de tipus d’interès.

S’estima un creixement global del 2.7%. Percentatge que pot variar en funció de la reacció a la política monetària a la pujada de tipus d’interès i com esdevé la guerra comercial. En renda variable, els marges comercial donen signes de madures, fet que fa que els mercats penalitzin aquelles empreses que no compleixin les expectatives. És per això que la nostra previsió és neutral-positiva.

 

EUROPA

Negatiu en bons. Positiu en renda variable

Es preveu un creixement del 1.9 % a la zona Euro, percentatge baix respecte als estàndards històrics però encara per sobre del potencial (1.5%). Amb un creixement de la inflació conseqüència de la pujada en salaris. Una tendència i nivells que asseguren una normalització gradual de la política monetària del Banc Central Europeu. Per altra banda, preveiem que els interessos dels dipòsits comencin a acostar-se a “0” al 2019. Les recents correccions han deixat l’índex Eurostoxx amb un potencial del 9,8% des de un punt de vista fonamental.

 

ESPANYA

L’Ibex, amb marge de millora.

Tot i la incertesa política que es viu al país i la desacceleració en la economia, Espanya continua en un creixement sòlid per sobre de la mitjana europea. I el seu índex, l’Íbex 35, després d’un 2018 ple de reptes i situacions anòmales (política interna, eleccions intenses a Amèrica Llatina, l’exposiciò a UK o el gran pes dels bancs a l’índex), es situa com l’índex que té més valor a Europa, cotitzant a 12 vegades beneficis. De cara a 2019 preveiem que les situacions que afecten l’índex millorin i que l’Íbex gaudeixi d’un bon any.

 

PAÏSOS EMERGENTS

Els països emergents han estat els que més han patit . Tant els mercats de renda fixa com els de renda variable han sofert pèrdues importants aquest 2018, degudes principalment a la pujada del USD, fet que encareix el deute dels països emergents.

La Xina, per la seva part, te com a principal risc la guerra comercial que manté amb el Estats Units de Donald Trump.  Tot i així, després de les fortes correccions que ha sofert la borsa Xinesa el Sr Fusté pensa que la seva borsa presenta un potencial de revalorització interessant (+ 13%).

Pel que fa a l’Índia està cridat a ser motor de l’economia global. El govern ha fet gran Inversions en una infraestructura estatal que permeti la digitalització bancària amb el que preveu fer una inclusió financera i tecnològica a la seva població obrint 300 milions de noves comptes corrents, facilitar el crèdit i fomentar els pagaments en cashless.

Aquestes bones perspectives fan que l’índex SENSEX de la borsa Índia presenti en la opinió del Sr Fusté un potencial del 16%.

Finalment, cal destacar que Fusté també ens va parlar, d'una banda, del sector energètic on, en la seva opinió, un petroli baix allibera liquidesa fet que afavorirà als mercats financers. La opinió de Fusté és que el petroli s’hauria de moure al voltant dels 50 usd. Per altra banda, pel que fa l’evolució del €/usd, preveu que  el seu preu objectiu pels propers mesos estarà al voltant del 1,12.

AVIS: Aquesta nota no és cap publicitat o recomanació de productes i serveis financers o d’inversió. Abans de prendre cap decisió d’inversió has de consultar la documentació oficial (p.ex. fulletons dels vehicles d’inversió, nota-resum d’ofertes públiques, etc…), i  sol·licitar informació a les entitats financeres.  

Si desitges més informació sobre els nostres serveis, pots omplir aquest formulari, o trucar-nos al telèfon 93 567 88 51 i un assessor expert contactarà amb tu.