El passat 3 de Juny, Medpatrimonia va organitzar una conferencia en la qual María Ángeles Fernández, Cap d’Àrea d’Estudis i Anàlisis de Mercats del Grup Andbank, ens va parlar sobre les perspectives de l’economia i els mercats financers.
El 2019, un any marcat per la política i les polítiques
La Sra. Fernández va indicar que el 2019 ha estat un any en què la política i les polítiques portades a terme han tingut molta influencia en l’economia. D’una banda, les tensions comercials entre els EUA i la Xina han tingut un fort impacte en els mercats i l’economia tant de forma global (Europa, Amèrica o la Xina), sectorial (de l’automòbil o l’acer) i empresarial (Huawei). Per altra banda, al BREXIT han incrementat les posicions més radicals que dificulten l’arribada d’un acord. Com a conseqüència, ha caigut la presidència de Theresa May, i la incògnita del seu successor genera incertesa i incrementa la volatilitat en els mercats. I a aquest entorn polític, hi podem sumar els problemes de creixement d’Itàlia per arribar al dèficit pactat amb la Unió Europea, la qual demana un canvi de polítiques per reprendre el camí del creixement.
I a partir d’ara, què?
En opinió de la Sra. Fernández tots aquest factors que s’han donat durant els primers mesos de l’any han provocat un nou escenari en les previsions econòmiques en el qual hi participen nous elements.
Als EUA, Europa i la Xina hi ha un descens en el comerç, fet que provoca un menor creixement i obre les portes al temor de la recessió. Aquest canvi de situació de l’economia i els mercats també provoca canvis en la política monetària. Als EUA s’ha postposat la pujada de tipus d’interès i, de moment, es preveuen baixades de tipus al juliol i desembre. A Europa, el canvi de presidència de president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, genera incertesa.
A aquests factors, hem de sumar-li les noves tendències, com són la digitalització, l’anomenada indústria 4.0 o el canvi climàtic. Elements que també influeixen en l’economia i els mercats financers, oferint riscos i oportunitats.
I els mercats financers?
Sobre els mercats financers, la Sra. Fernández va dir que han tingut fins ara un comportament positiu tant en renda variable com en renda fixa. Aquesta darrera, sobretot, a llarg termini.
De cara a la resta de l’any, Fernández recomana ser molt cautelosos amb els actius tradicionals. Quant a les oportunitats, destaca la renda fixa a la Índia o Brasil si som molt selectius en les inversions que fem. Quant a la renda variable, recomana fugir del curt termini, però indica cert optimisme ja que tant a Europa com als EUA el seu PER (rati preu – benefici) continua per sobre de la mitjana dels darrers anys. En els països emergents, troba més atractiu l’Índia per sobre de la Xina.
La Cap d’Àrea d’Estudis fa un especial esment al sector bancari, el qual no gaudeix de la bona situació d’anys anteriors i recomana no tenir posicions destacades i fer inversions a través de ETFs (fons d’inversió cotitzats).
Finalment, respecte a les divises, manté que el dòlar té unes previsions de cotització en un rang entre els 1.11 € i 1.16 €.
AVÍS: Aquesta nota no és cap publicitat o recomanació de productes i serveis financers o d’inversió. Abans de prendre cap decisió d’inversió has de consultar la documentació oficial (per exemple, fulletons dels vehicles d’inversió, nota-resum d’ofertes públiques, etc.), i sol·licitar informació a les entitats financeres.
Si desitges més informació sobre els productes i serveis que comercialitzem, pots omplir aquest formulari, o trucar-nos al telèfon 93 567 88 51 i un assessor expert contactarà amb tu.