Perspectives de l'economia i dels mercats financers per al 2020

Medpatrimonia

19 des. 2019

La valoració per a l’any 2020 és positiva. Així va començar la seva ponència Àlex Fusté en la conferència organitzada per Medpatrimonia el 16 de desembre a la sala d’actes del Col·legi de Metges de Barcelona.

Dins de la visió positiva, el 2020 presenta uns riscos que són poc probables però que poden tenir molt impacte:

  • Eleccions als Estats Units el novembre de 2020. En cas que hi hagi una victòria àmplia de l’esquerra, provocaria una intervenció del govern central amb l’aplicació de polítiques restrictives, fet que podria fer trontollar l’economia. Si es donés aquesta situació, una solució per cobrir-se seria comprar futurs sobre el petroli.
  • Crisi de liquiditat als Estats Units. Les injeccions de liquiditat fetes en els darrers mesos per part de la FED es deuen, d’una banda, a l’apalancament dels petits i Mitjans bancs i els hedge funds i, d’altra, pel dipòsit d’actius a la FED per part de Governs Centrals externs. Aquests fets són conseqüència del compromís comptable que tenen abans de finalitzar l’any. En cas que continuï la injecció de liquiditat a la segona quinzena de gener, podria ser un problema.
  • El conflicte comercial entre la Xina i els Estats Units. En els darrers mesos s’han fet avanços importants i sembla que el 2020 hi haurà una resolució per fases d’aquest conflicte. Ambdues parts tenen coses importants a oferir-se.

 

Àlex Fusté també ens va indicar que aquesta visió positiva de cara al pròxim 2020 ve suportada per l’estabilitat de quatre preus importants: el dòlar, la TIR del bo a 10 anys dels EUA, el preu del petroli (que tendeix a la baixa) i el diferencial dels bons corporatius.

Un altre factor que va destacar Fusté com a símptoma de positivisme de cara al 2020 és l’increment de fluxes de capitals en els mercats. I el més important és que tenen fonaments de continuïtat:

  • La proximitat en la resolució del conflicte comercial entre EUA – Xina.
  • L’estabilitat del preu del petroli a un nivell “còmode”.
  • La millora de les dades del darrer trimestre de 2019.
  • Menys volatilitat a Europa amb la resolució del Brèxit.

I un cop tenim aquesta informació, com construïm una cartera de valors?

Per saber com invertir en el futur és important tenir en compte les diferents tendències d’inversió, basant-se en què ha estat considerat “valor” al llarg dels darrers anys. 

La recomanació de Fusté és la següent:

10 % en commodities / Matèries Primes

40 % en fons value – basats en empreses orientades a tenir beneficis estables i repartir dividends de manera recurrent.

50 % en fons growth – empreses disruptives, que són les que provoquen el progrés.

 

AVÍS: Aquesta nota no és cap publicitat o recomanació de productes i serveis financers o d’inversió. Abans de prendre cap decisió d’inversió has de consultar la documentació oficial (p.ex. fulletons dels vehicles d’inversió, nota-resum d’ofertes públiques, etc), i sol·licitar informació a les entitats financeres.  

Si desitges més informació sobre els nostres serveis, pots omplir aquest formulari, o trucar-nos al telèfon 93 567 88 51 i un assessor expert contactarà amb tu.